Oktober 2007 reiste vi charter til Tunisia. Min jomfrucharter og muligens den siste. Jeg skrev denne saken til en målgruppe på 45+ og er svært beskrivende og lite dramatisk. Det ble noen herlige dager med mye sol og mye sand. Afrika må besøkes snart igjen, bare ikke på charter. Legger saken ut fordi jeg fant den da jeg leita etter Texas-saken fra igår, og fordi jeg nå faktisk befinner meg på reise igjen. Jippi!
Pastellfargede bygninger, strender og horisonter blandet med en god dose gjestfrihet har fengslet besøkende i Tunisia i tusenvis av år. De myldrende handelsgatene, friske te-husene og velkrydrede restaurantene er en god bonus til en ferierende nordmann på flukt fra vinterens mulm og mørke.
– Hello! As-alaam!, sier den jasminsprayende vaskedamen Fatima og slår ut med armene. Hun sier “hallo” på et titalls språk til, før hun gjetter at vi er hennes første norske venner. Hun er en forsmak på tunisiere som livnærer seg på ferierende Europeere med lys solslikkende hud og god appetitt. Uansett hvor i Tunisia man ferdes, anbefales det å gjøre som tunisierne selv; slappe av, gå på kafé, handle i handlegatene og spise på lokale stamsteder.
Gjør som tunisierne selv
Den tredje største byen i Tunisia heter Sousse, og det er her de fleste turistene har sin base. Med rik historie og store hotellområder med beliggenhet midt på landets middelhavskyst er det enkelt å ta seg rundt i landet enten på egenhånd eller med charterbusser. Eller bare å kose seg på en flekk av den uendelig lange strandlinjen med finkornet og oppvarmet sand som sklir like inn i et skvulpende middelhav med behagelig temperatur helt inn i desember.
Spennede handel i medinaene
På høsten og vinteren hender det et det regner eller skyer over noen dager i måneden. Da anbefales en listig shoppingtur i en av de store medinaene, bydeler med tett murbebyggelse i flere nordafrikanske land som ble bygget under den muslimske ekspansjonen på 800-tallet. Medinaen i Sousse er en så godt bevart gammel bydel at den ble utnevnt til verdensarvområde i 1988. Her myldrer det av Tunisiere og litt turister innimellom handlegatene og boligkvartalene. Pruting er et must, og ikke alle synes det er like behagelig at alle selgere maser deg i senk for å handle varer du kanskje ikke akkurat har lyst på. Tasser du inn på en tilfeldig gangvei kan du lett glemme hvilket århundre du befinner deg i, kanskje er du midt i 1001-natteventyret eller i et nymoderne samfunn.
– Madam! Hello! Where are you from? Holland, ja-a?, nærmest roper selger etter selger, mens vi forsiktig spaserer forbi og sier at vi er fra Norge og helst ikke vil kjøpe en tekanne eller mer krydder i dag. Men dette er en del av opplevelsen, selv om man ikke ønsker å handle slik hver dag man er på reise her. Og er du klar for en real handlerunde, er det ikke tvil om at krukker, skinnvarer, smykker, ekte- og uekte merkeklær i de aller nyeste motene befinner seg i de mange butikkene her. Pruting er en kunst, og er du flink vil du kunne handle for 70 % av merkelapprisen.
Spe på med Charter
De fleste reiser til Tunisia på Chartertur, og selv de av oss som helst reiser på egenhånd andre steder i verden, vil tjene både tid og penger på å la charterbyrået ta seg av deler av utflukten. Tunisia er et relativt lite land, og på et-par dager i buss kan man se og oppleve store deler av landets kulturrike begivenheter. For eksempel så reiste vi rundt til Matmatas byer med svale grottebosteder på besøk til en berberfamilie i deres grotte, så på ørkenlandskapet der Star Wars ble spilt inn, red i Sahara på “ørkenens skip” dromedaren, besøkte El Jem som er et romersk amfiteater der Gladiatoren ble spilt inn, og stakk innom Tunisias helligste by Kairouan.
Matmata, som er et av de første stoppene på bussturen, ligger i den sørlige delen av Tunisia. Her graver de ned hjemmene sine med separate huler til kjøkken, bad, soverom og stuer som i vanlige hus. Kontrastene er spennende siden beboerne i dag har innlagt strøm og mobiltelefontilknytning her, men mange blir boende i hulene sine selv om myndighetene har storsatsning på å få folk flest inn i hus i nærheten. Berberne, de første innbyggerne i Tunisia, innrettet seg for flere hundre huler fordi de holder på kulden om sommeren og på varmen om vinteren.
Kjæledyr
– Miaaau! Åtte katter sirkler rundt restaurantbordet og stirrer som bare katter kan. I Tunisia bor det katter i hver krik og hver krok. Enkelte dyr betraktes i islam som urene “najis” og må ikke få adgang til husets inventar. Dette gjelder hunder, griser og rotter, men altså ikke katter. De betraktes nemlig som rene dyr og det er akseptert i følge islam at de bor på samme hus som muslimer bor i. Derfor kryr det av katter i gater, på restauranter og ellers der hvor mennesker også ferdes i Tunisia.
Matfatet
På vår rundtur i Tunisia gikk vi mye etter anbefalte spisesteder siden hotellene kryr over med all-inclusivegjester der du kan forvente god men vanlig kontinentalmat, og på turistplassene vil sikkert få tilpasset den europeiske smaken. Matopplevelsen i Tunisia er en blanding mellom italiensk, arabisk, fransk kokkekunst, og bør sørge for å prøve noen lokale berberspesialiteter. Det lokale ølet koster litt mer enn maten, og er frisk og ikke særlig sterkt. Tunisia produserer mye vin som bør testes sammen med lokale retter. Matprisene er gunstige og du får eksempelvis en bedre middag med alt tilbehør for godt under hundrelappen.
Allāhu Akbar
– Allāhu Akbar, gud er stor, ljomer det fra bønnetårnet og inn i morgenmørket.
Klokken er kvart på seks og muslimene begynner med dagens første bønn. Muslimske land som Tunisia bærer preg av sin islamske arkitektur og det meste er utformet i tilknytning til moskeen og til graver for hellige personer. Alt dette på en busstur sammen med masse hyggelige mennesker i alle aldre, overnatning på spennende hotell av suverent god standard, og mange nye matretter. ferien er perfekt for ferierende i alle aldre- ungene vil like alt fra mat til attraksjoner og det samme gjelder unge reiselystne, vokste og pensjonister. Siden dette er et muslimsk land, dog ganske moderat, må man kle seg respektabelt før man går inn i en moskè; bukser og skjorter for menn og kjoler som dekker knærne og skuldre for kvinner. Når du ikke er på hotellområdet eller stranden, bør kvinner også unngå bare skuldre og utildekkede armhuler – dette oppfattes faktisk som nakenhet.
En skulderveske med godt dekkende sjal er trikset for reisende kvinner i Tunisia, sammen med en vannflaske og en god bok. Tunisia er landet man bør reise til om ønsker å reise litt lenger sør enn vårt eget kontonent, drømmer etter lange varme strender og gode matopplevelser. Her blandets alle verdens kulturer og dette er virkelig landet der kontrasten mellom det tradisjonelle og det moderne smeltes sammen til en vakker opplevelse. Her er det lett å drømme seg bort og komme godt ned i puls før man returnerer til den travle hverdagen der hjemme.