Tom Yum ala Sommerfeldts

Idag kommer nok en thai-oppskrift her på mariesme.no. “Min” oppskrift, resultatet av mye klipp og lim, ble prøvd og så endra på nytt. Her er oppskriften som Samboer brukte sist (til 3-4 personer):

  • 2 liter kyllingkraft, lag selv eller bland ut fra fond
  • 4 stilker sitrongress, finhakk nedre ⅔ av stilken
  • 8-10 Kaffir lime-blader
  • 3-4 båter hvitløk
  • 1-2 sjalottløk
  • vårløk
  • 4-6 små hissige chili
  • cherrytomater
  • evt. shitake-sopp
  • 1 paprika, f.eks rød
  • 4-6 korianderrøtter, mos i morter, ha i gryta
  • Koriander
  • Thaibasilikum
  • Galangrot / ingefær. Minst 100 gram, altså ganske mye.
  • Stor scampi / hvit fisk
  • Limejuice / palmesukker / fiskesaus – dæsj det til, til balansen er bra.
  • evt. kokosmelk

Fremgangsmåte:

  1. Sett på ris
  2. Kok opp kraft, legg i sitrongress og kok 5-10 minutter til (nå skal herligheten begynne å dufte)
  3. Legg oppi hvitløk, chalottløk, chili, galangrot, korianderrøtter og limeblader og kok i 15-20 minutter
  4. Hiv i tomat, vårløk og paprikaog la dette koke opp
  5. Bruk kokosmelk om du ønsker å ta litt av spissen av suppen – jeg setter pris på klar variant
  6. Smak til med limejuice / palmesukker og fiskesaus til “balansen” er rett. Sikkert ca 2 ss av hver del.
  7. Ha i scampi og la det hele få et oppkok
  8. Server med ris og rikelige mengder frisk koriander

Wikipedia kan fortelle mer om denne retten. Låner et bilde derifra også.

One thought on “Tom Yum ala Sommerfeldts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *