Da jeg sist søkte NAV om foreldrepenger under svangerskapspermisjon, lagde jeg en guide til svangerskapspermisjon og fedrekvote hos NAV. Denne kan enda følges, men nå har jeg noen nye nylærte opplysninger som bør deles.
Nytt av året – skryteadvarsel – er deres nye facebookside “NAV Foreldrepenger” som betjenes raskt av kompetente og ivrige ansatte. Bruk den, enten som direkte melding eller på “veggen” deres, med mindre du har konkrete spørsmål om akkurat din søknad / ditt vedtak.
Nytt siden sist
Andre ting jeg ikke skrev om sist / informasjon som er litt oppdatert (1. juli 2014):
Mødre- og fedrekvoten er endret fra 14 uker til 10 uker for fødsler og omsorgsovertakelser som skjedde 1. juli 2014 eller senere. Den totale perioden med permisjon for mor og far forblir den samme (49/59). Siden kvotene blir kortere, vil dette si at fellesukene som kan fordeles mellom mor og far blir lengre enn før.
Fordelingen av periodene etter nye regler ser slik ut:
– 3 uker før termin er forbeholdt mor
– 10 uker mødrekvote til mor etter fødsel
– 10 uker fedrekvote til far
– 26 uker (100% dekning av lønn) eller 36 uker (80% dekning) er fellesperiode som kan tas av begge foreldrene, men det stilles krav til mors aktivitet når far bruker fellesukene.
Totalt for mor og far utgjør dette 49 uker med 100% dekning av lønn (dekningsgrad) eller 59 uker med 80% dekningsgrad.
- Du kan lese mer om foreldrepenger her: http://bit.ly/1jKBTwF >>
Obs! Det kan bli dyrt å være sykemeldt
I dag lærte jeg følgende: For all del, ikke bli sykemeldt! Og hvis du, som meg, er så uheldig at du må jobbe redusert under svangerskapet – sett deg inn i reglene for hvordan sykepengegrunnlaget regnes ut – selv om det selvsagt ikke utgjør noen forskjell (les: hvem ønsker vel å være sykemeldt? Ikke jeg!). For visste du at “når NAV skal ta over ansvaret (for eksempel ved utbetaling av foreldrepenger), kan flere forhold bli tatt i betraktning. …Det kan for eksempel bli aktuelt å ta hensyn til tidligere inntekter – før lønnsoppgjør”.
Konklusjon
Hurra for livet, hurra for at vi er heldige som får gå så lenge i permisjon her i Norge – jeg går ut 19. september 2014 og er ikke tilbake i arbeid før 1. august 2015. Wow! Og da tar far over permisjonstiden i 3 måneder til – wow wow! Og så legger vi til våre ferieuker….Norge altså! Men siden det i de fleste tilfeller er kvinnen som tar ut mest permisjon, og som tross alt må bære fram barnet, vil hun både tape penger når det kommer til feriepenger de to kommende årene og hvis hun er så uheldig å måtte få – jeg bare kaster det ut der – kynnere alt for tidlig eller bekkenløsning – rett og slett frarøves lønnsoppgjør grunnet evt. sykemelding i perioden før fødsel.